donderdag 29 februari 2024

Vloertegels komen los

Ten eerste wil een ‘hol’ klinkende tegel niet per definitie zeggen dat deze los ligt . Het kan zijn dat er plaatselijk wat te weinig specie of lijm onder zit maar de klank kan ook komen door de ondervloer . Wanneer de cementdekvloer , bij het lijmen van tegels , al hol klinkt komt die klank ook door in de tegels. Of bij verwerking in de specie wanneer de specie onder de tegel net wat minder compact is zou dit ook een holle klank kunnen veroorzaken.

Wanneer en de vloertegel ‘hol’ klinkt en de voeg erlangs vertoont haarscheurtjes of de voeg komt bij deze tegel eruit dan kan er wel vanuit gegaan worden dat deze vloertegel los ligt.

Het los komen van vloertegels hoef per definitie niet perse aan de tegelzetter te liggen. Uiteraard kan dit wel door het verkeerde verwerkingsmateriaal gebruikt te hebben of de verwerkingsmaterialen op een verkeerde manier gebruikt te hebben.

Het los komen van vloertegels kan ook komen door spanningsopbouw in de vloer. De oorzaak van de spanningsopbouw kan ook komen omdat de tegelzetter de vloer op een verkeerde manier heeft aangebracht . Denk hierbij aan geen kantband bij een specievloer met vloerverwarming of geen delitatie ( bij hele grote vloeren ) of het niet open laten van de voegen bij de aansluiting bij de wanden.

Maar spanningsopbouw kan ook komen door ineens de vloer te erg te verwarmen. ( bij een tegelvloer met vloerverwarming mag je deze pas gelijdelijk gaan opwarmen na 6 weken dat deze is gelegd )

Maar spanningsopbouw kan ook komen omdat de woning plaatselijk aan het verzakken is en dan vooral als dit maar in een bepaalde hoek van de woning is.

Bij een aanbouw is het ook raadzaam wanneer daar de tegelvloer doorloopt een delitatie te houden of in ieder geval te zorgen dat daar een voeg is . Dat wanneer de aanbouw zich gaat zetten de delitatie dit opvangt of dat de voeg scheurt en niet de tegel los komt.

Indien er niet teveel tegels los zijn en er zijn nog reserve vloertegels aanwezig is deze altijd nog wel te herstellen zonder dat dit zichtbaar is.

 

Heeft u de pech dat diverse vloertegels bij u zijn los gekomen dan wil ik graag met u naar een passende oplossing kijken om de vloer te repareren.

2 reacties op “Vloertegels komen los”

 1. gunduz schreef:

  Goedemidddag,

  Ik heb 10 jaar geleden tegels laten aanleggen. Deze tegels zien er nog fantastisch uit. Alleen op sommige plekken laat de voeg los. Ik heb zelf geprobeerd om te voegen, maar helaas laten ze weer los.

  Ik heb vloerverwarming. En ja op sommige plekken klinken de tegels hol.

  Ik zoek een bedrijf die dit voor mij kan repareren.

  Ik hoor graag van u.

  Groet,

  Ozcan
  (woonachtig in amsterdam)

 2. Peter schreef:

  geachte heer mevrouw,

  mijn waterleiding was gesprongen en mijn vloel heft drie dagen onder water gestaan nu klinken aardig wat tegels hol volgen de exper van central beheer kan dit niet maar daarvoor klonken ze niet hol kunt u u mening geven hier over mvg peter surstedt