donderdag 29 februari 2024

Vloertegels in de mortel verwerken

Waarom wij adviseren om gerectificeerde groot formaat vloertegels in de mortel te verwerken.

Een cementdekvloer is op het eerste oog wel vlak . Maar ga je de vloer controleren met een rij dan kom je vaak tot de ontdekking dat deze eigenlijk niet zo heel vlak is , dit vooral aan de zijkanten of bij overgangen naar een andere ruimte of in de wat kleinere ruimtes.

Indien er een cementdekvloer in uw woning aanwezig is worden de vloertegels veelal aangebracht met tegellijm. Bij een 30×30 vloertegel of een wat groter formaat vloer welke niet gerectificeerd is mag de ondergrond best minimale afwijkingen vertonen en zijn de tegels goed te lijmen.

Indien de cementdekvloer oneffenheden vertoont zullen de meeste tegelzetters adviseren om de vloer te laten egaliseren met een egalisatie mortel. Dit is een vrij kostbare oplossing en in grote ruimtes is het alsnog best lastig om de vloer goed glad te krijgen . Hier weer omdat de egaline een beetje glans en een mooie dichte structuur heeft oogt deze al snel spiegelvlak.

Bij een tegelformaat vanaf 50×50 welke heel vlak en gerectificeerd zijn adviseren wij dan om deze te leggen in de mortel. De arbeid is duurder maar wel weer aanzienlijk goedkoper dan wanneer je gaat egaliseren en daarna lijmen.

Tegelzetbedrijven die niet in de mortel verwerken komen vaak met het verhaal dat de tegels niet in de mortel verwerkt mogen worden en geven de vreemdste redenen daarvoor op.
Het is inderdaad zo dat gress-tegel ( door en door tegels ) niet zomaar in de mortel verwerkt mogen worden. Deze tegels nemen namelijk weinig tot geen vocht op en zal er dus een zeer slechte hechting ontstaan . Vandaar wij , voordat de tegels in de mortel worden geklopt , de vloertegel voorzien van een hechtlaag.

Vandaar de arbeid ook veel intensiever is , namelijk de tegels worden per stuk voorzien van een hechtlaag en de tegels worden per stuk in een mortelbed ingeklopt en met controle van een waterpas op de juiste hoogte geklopt. De mortel laag , indien de ondervloer niet te slecht is , komt ongeveer op een dikte van 1 a 1,5 cm.

2 reacties op “Vloertegels in de mortel verwerken”

  1. […] informatie over vloertegels laten leggen in de mortel ? [ KLIK HIER […]

  2. […] informatie over vloertegels laten leggen in de mortel ? [ KLIK HIER […]