donderdag 29 februari 2024

Herstellen tegelwerk na lekkage

opdrachtgever : particulier.

Deze klant had losse en gescheurde tegels in zijn douche gedeelte , al snel kon ik concluderen dat dit het gevolg was van een lekkage welke al maanden of misschien wel jaren aan de gang was. In de hoeken was geen kit aangebracht en zaten scheuren waardoor het water achter de tegels kon komen en bij de vloer was de kit los gelaten waardoor er ook water achter de tegels kon komen.

De tegels moesten vervangen gaan worden en door wat tegels te verwijderen kon ik ook een goed beeld van de schade krijgen.

Doordat dit al geruime tijd zo was en de ondergrond van stucwerk is heeft dit al die tijd als een soort van spons het water op gaan nemen. Het stucwerk is hierdoor gaan rotten en uitzetten wat de tegels los gedrukt had.

Na verwijderen van wat tegels bleek ook dat er in de hoeken geen kim en band was gebruikt . Nu is kim en band ook geen wondermiddel om lekkages tegen te gaan maar de combinaties van hoe het werk was uitgevoerd is dit vragen om problemen.

De gehele achterwand en stukken van de zijwanden moesten vervangen worden. Het verrotte stucwerk heb ik weg gehakt en opnieuw aangesmeerd met cement gebonden mortel. En gedeelte van de vloertegels heb ik ook verwijderd zodat er ook in de hoeken van het douchegedeelte kim en band aangebracht kon worden.

De bestaande tegels waren 30×60 tegels met een afwijkende maat , de werkende maat was 30×60 echter waren die tegels niet meer te verkrijgen en waren er niet genoeg reserve tegels. Hierdoor werd er besloten om het hele afwijkende tegels te gaan werken waar deze tekort waren. Stroken van 10 en 15 bij 60 cm welke dezelfde kleur en uitstraling als de vloertegels hebben.

Dus de tegels verwijderd , stucwerk hersteld , goed voor gestreken , kim en band geplaatst , nieuwe tegels aangebracht en de inwendige hoeken goed laten afkitten.

Uiteindelijk is het hersteld en vond de klant de doucheruimte er nog mooier op geworden ook.

Hier onder enkele foto’s van deze schade klus.

herstellen tegelwerk
herstel stucwerk voor het tegelwerk na waterschade
Reparatie tegelwerk na lekkage
Herstel tegelwerk na lekkage.
Tegelwerk gereed na herstelwerk wegens lekkage zowel wand als vloertegels hersteld

Reacties zijn gesloten.