donderdag 25 april 2024

Vloertegels laten leggen

Vloertegels leggen kan door middel van diverse verwerkingstechnieken , hier onder geef ik de manieren waarop wij uw vloertegels aanbrengen.

Vloertegels laten leggen in een badkamer

Wanneer er een cementdekvloer of een tegelvloer aanwezig is in de badkamer kan ervoor gekozen worden om de vloertegels te lijmen. Hiervoor is het dan wel belangrijk dat de ondervloer geschikt en voldoende vlak is om hier de vloertegels op te kunnen lijmen. Bij bestaande vloertegels dienen deze voldoende vlak maar ook voldoen vast te liggen. Wanneer de vloertegels plaatselijk los liggen is het raadzaam om deze eerst te verwijderen.
Voordat er tegels over tegels geplaatst gaan worden is het raadzaam om de bestaande vloer eerst te ontvetten en te voorzien van een hechtlaag . Deze hechtlaag kan gemaakt worden door eerst met de poeder-tegellijm een heel dun laagje over de bestaande tegelvloer aan te brengen en deze te laten drogen . Of kan de vloer eerst behandeld worden met een papje van 1 deel flevopol , 1 deel metselzand , 1 deel cement en 1 deel water. Tevens zijn er bij diverse tegelverwerkingsmaterialen leveranciers kant en klare voorstrijk middelen beschikbaar.

Wanneer er in de badkamer een (easy-)drain is of wordt geinstaleerd maak ik tegelvloer 90% van de tijd in de specie.
Hiervoor dient er dus geen cementdekvloer aanwezig te zijn of bij renovatie en wanneer de vloer ‘hoger’ wordt kunnen de bestaande vloertegels van de cementdekvloer worden verwijderd en kan de nieuwe specievloer hierop aangebracht worden. Het voordeel van in de specie werken is dat ik het afschot of verdiepte deel op de juiste maat en juiste afschot kan aanbrengen. Voor deze verwerking maak ik eerst specie aan ( zand/cement ) en smeer ik met een rij en waterpas de vloer in de juiste vlakte of afschot. Dan ga ik direct in de ‘natte’ specie ( aarde vochtig ) de vloertegels aanbrengen. Hiervoor gebruik ik een papje van pure cement en water. Dit giet ik dan over de vloer en klop ik de vloertegels erin. Bij de groter formaat vloertegels haal ik ook nog een lijmkam door de cementpap heen om zo wat rillen in de cementpap te maken zodat deze beter verdeeld wordt onder de vloertegel.

Vloertegels laten leggen in een woning

Voor het aanbrengen van een (keramische) tegelvloer zijn er diverse verwerkingstechnieken om deze aan te brengen.
De juiste verwerkingstechniek is afhankelijk van de vloertegel en de ondergrond. Indien er een cementdekvloer aanwezig is zouden de vloertegels gelijmd kunnen worden. Maar dan moet er aan de voorwaarden voldaan worden dat deze cementdekvloer voldoende vlak moet zijn . En hoe vlak die moet zijn is ook weer afhankelijk van de gekozen vloertegels. Wanneer er niet al te grote vloertegels moeten worden aangebracht en deze zijn niet gerectificeerd mag de ondervloer wel wat oneffenheden vertonen en kunnen de vloertegels prima verlijmd worden.

Wanneer de vloertegels groter worden en tevens gerectificeerd dan moet de ondervloer wel erg vlak zijn om een mooie vlakke strakke tegelvloer te krijgen. Indien de ondervloer niet een de normen voldoet dan kan ervoor gekozen worden om de vloer te laten egaliseren . Deze methode gebruik ik eigenlijk nooit. Ten eerste is egaline prijzig en op grote vloeren wil het nog niet altijd het beoogde resultaat geven. In dit geval stel ik altijd voor om de vloertegels te verwerken in een mortel. Deze verwerking van vloertegels is arbeidsintensief en dus ook wat kostbaarder dan het aanbrengen van vloertegels met tegellijm. De vloertegels worden namelijk ( indien gres of door en door tegel ) per stuk voorzien van een hechtlaag op de achterzijde van de vloertegel en ze worden per stuk in de mortel ingemetseld en gecontroleerd met een waterpas. Maar het uiteindelijke resultaat , mits goed gedaan , is wel dat u een ‘perfecte’ tegelvloer heeft waar u jaren plezier van heeft.

Nu kan het ook nog zijn dat er in de woning geen cementdekvloer aanwezig is. In dit geval zijn er weer een paar mogelijkheden om de vloertegels aan te brengen. Er zou eerst een cementdekvloer aangebracht kunnen worden waarna de vloertegels hierop gelijmd kunnen worden. In de praktijk is het zo dat wanneer de cemendekvloer door de tegelzetter zelf wordt aangebracht deze meestal vlakker en geschikter is om op te lijmen.
Bij de wat groter formaat tegels kan er ook voor gekozen worden om de tegels in de specie in te metselen , er wordt dan voldoende zand/cement ‘mul’ aangebracht op een juiste hoogte . Dan wordt hierop een papje aangebracht van pure cement met water ( eventueel een hechttoeslag ) en wordt de tegel en tegel voor tegel ingeklopt in dit bed van zand cement.
Dan is er nog de mogelijkheid om een cementdekvloer aan te brengen en in de ze natte cementdekvloer direct de vloertegel aan te brengen. Hierbij wordt de vloer gesmeerd met zand cement en daarna worden er planken op de vloer gelegd waarop gewerkt wordt . Een gedeelte wordt voorzien van cementpap waarin de tegels gelegd worden. Dit is wel een intensieve klus en eigenlijk maar bij 1 persoon maar te doen tot 20 m2 . Bij grotere vloeren op deze verwerkingswijze zullen er meerdere tegelzetter aan de bak moeten.

Kosten voor een tegelvloer te laten leggen

De kosten voor het aanbrengen van vloertegels is afhankelijk van

Wij leggen vloertegels en hanteren prijzen per vierkante meter (m2).
Bij verwerken in de lijm vanaf 19,00 euro per m2 tot en met formaat 50×50
Bij verwerken in de lijm vanaf 21,00 euro per m2 vanaf formaat 60×60
Bij verwerken in de mortel vanaf 32,00 euro per m2 vanaf formaat 50×50
Bij verwerken in de specie vanaf 35,00 euro per m2 , dit bij uitrijden en dicht kloppen
Bij verwerken in de specie vanaf 37,50 euro per m2 , bij inmetselen in de specie

Genoemde bovenstaande prijzen zijn exclusief de geldende btw en geldig vanaf een vloer van ten minsten 25m2.

Wilt u een offerte van ons voor het leggen van uw vloertegels ? [ KLIK HIER ]

Eén reactie op “Vloertegels laten leggen”

 1. jan koeman schreef:

  Hallo.
  Ik heb een vraag.
  Eeen vloerensmeerder heeft een cement dekvloer aangelegd,en gezegd gooi er een stucloper over.
  Nu blijft de vloer erg nat,maar ka ik daar meteen over tegelen(lijmen)of moet ik eerst de stucloper verwijderen en de vloer laten drogen voordat ik ga lijmen.
  mvg Jan Koeman